Simulator Crane untuk Latihan Pengendali Kren Profesional

Gambaran keseluruhan

Simulator latihan berkomputer telah wujud selama bertahun-tahun dan digunakan secara meluas dalam banyak industri. Contohnya, juruterbang penerbangan komersil diperlukan untuk menghabiskan beberapa jam dalam simulator sebelum terbang pesawat sebenar. Manfaat latihan yang sama dapat dilihat dengan pengendali kren besar. Kemajuan teknikal selama bertahun-tahun telah mengurangkan kos dan meningkatkan fungsi.

Latihan Simulator memberikan manfaat terbesar di mana peralatan adalah:

  • Kompleks
  • Berbahaya untuk beroperasi
  • Mahal untuk beroperasi
  • Tidak tersedia untuk latihan

Menggunakan simulator kren dapat mengurangkan kemalangan dengan ketara, mengurangkan masa latihan dalam peralatan sebenar dan mengurangkan masa latihan. Memandangkan hanya kos operasi peralatan sebenar dan masa pengajar, simulasi kren boleh mengurangkan kos latihan tahunan sebanyak lebih daripada 50%. Tiada bahaya kepada peralatan atau orang yang mengalami kemalangan dalam simulator. Bolehkah seseorang memberi nilai kewangan kepada itu? Hari ini, simulasi kren digunakan untuk latihan di sekolah-sekolah dan pelabuhan di seluruh dunia. Simulator kren profesional merangkumi kos dari AS $ 30,000 ke lebih dari AS $ 1,000,000 bergantung pada fungsi dan tahap realisme. Bagi simulator, tahap realiti sama dengan tahap manfaat latihan. Apabila mempertimbangkan pulangan pelaburan (ROI) simulator kren, terdapat keseimbangan ciri ayat ayat. Sebagai contoh, kos penyesuaian mesti dibandingkan dengan nilai latihan yang disediakan. Kertas ini akan membincangkan perisian dan perkakasan simulator kren terbaik.

Perisian

Fizik – Simulator mesti berkelakuan dengan cara yang sama seperti peralatan sebenar – termasuk kemalangan dan kerosakan peralatan. Kargo mesti berhenti atau melantun apabila berlanggar dengan objek lain. Beban harus membayangi bayang-bayang untuk membantu dalam realisme dan persepsi mendalam. Walau bagaimanapun, permainan video dengan letupan, api dan darah adalah untuk hiburan. Kerana simulator kren adalah untuk latihan, mereka mungkin tidak begitu menarik.

Grafik – Kebanyakan simulator profesional mempunyai kualiti grafik yang mencukupi untuk memberikan nilai latihan. Adalah lebih penting bahawa imej mengemas kini tanpa berkelip atau teragak-agak. Kualiti imej dan resolusi membantu perasaan realisme tetapi mesti seimbang dengan keupayaan komputer untuk menyegarkan atau mengemas kini dengan cepat. Kad grafik komputer harus menyediakan kadar kemas kini sebanyak 60 kali sesaat untuk skrin dan 90 kali sesaat untuk alat dengar realiti maya.

Alat pengajar – Salah satu komponen yang paling penting dalam simulator kren profesional ialah stesen pengajar. Pengajar boleh membuat senario latihan yang berbeza. Keadaan cuaca yang berbeza boleh didapati seperti hujan atau salji. Pelajar boleh berlatih dalam persekitaran waktu siang atau malam. Pengajar boleh menetapkan kelajuan dan arah angin. Pengajar juga boleh menyebabkan kegagalan seperti penyebar terjebak dalam memegang kargo. Sudah tentu, perisian pengajar menyimpan pangkalan data pelajar secara menyeluruh. Rekod pangkalan data mengandungi bilangan pergerakan sejam, bilangan perlanggaran, dll.

Perkakasan

Memaparkan – Setiap saluran visual mengandungi sama ada paparan LED atau projektor atau alat dengar VR. Juga, setiap saluran visual memerlukan komputer untuk mengira imej yang dipaparkan pada saluran itu. Bilangan saluran visual boleh berkisar antara satu hingga lebih dari 10. Walau bagaimanapun, jumlah paparan tidak sama pentingnya dengan bidang pandangan (FOV). Bidang pandangan yang lebih besar memberikan realisme yang lebih baik. Satu paparan besar boleh mempunyai medan paparan yang lebih besar daripada pelbagai paparan kecil bergantung pada sejauh mana jarak paparannya kepada pengendali.

Realiti maya – Salah satu perkembangan yang keluar dalam simulasi latihan kren adalah kemajuan dalam teknologi Realiti Maya (VR) atau Realityed (AR). Simulasi kren VR mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan. Kelebihan utama simulator kren VR dengan set kepala adalah medan pandangan tanpa had (FOV). Dengan simulator kren tradisional, jika pengendali perlu melihat sesuatu di sebelah kanan atau kiri, paparan tambahan perlu ditambah ke sebelah kanan dan kiri. Dengan kata lain, untuk meningkatkan pandangan operator, simulator memerlukan lebih banyak saluran visual. Ini meningkatkan kos dan saiz simulator.

 

Satu isu utama dalam latihan kren adalah pengendali perlu melihat tangan mereka pada kawalan. Banyak sistem VR yang digunakan untuk hiburan hanya membenarkan pengguna melihat pemandangan yang menarik. Mereka tidak dapat melihat tangan mereka berinteraksi dengan objek fizikal. Untuk simulator kren VR untuk menjadi alat latihan yang berguna, pengendali mesti dapat melihat tangan maya berinteraksi dengan kawalan maya. Simulator kren VR yang baik akan mempunyai keupayaan ini.

 

Kawalan – Simulator tingkat rendah tidak mempunyai sistem gerakan dan kawalannya mudah dan generik. Menggantikan galaksi gamer dan panel sentuhan bukannya peranti joystick dan kawalan sebenar boleh menjimatkan wang tetapi mereka tidak realistik. Simulator tingkat tinggi mempunyai kawalan yang kelihatan dan berkelakuan seperti kawalan kren sebenar. Gambar di bawah menunjukkan kawalan untuk pelbagai jenis kren yang boleh digunakan pada satu simulator. Menukar kawalan untuk melatih model kren yang berbeza hanya mengambil beberapa saat.

Sistem Gerakan – Salah satu faktor yang paling menyumbang kepada perasaan realisme ialah sistem gerakan. Pergerakan boleh berlaku dalam beberapa paksi. Simulator penerbangan perlu mempunyai enam darjah kebebasan (6 DOF) – roll, padang, mengalir, lonjakan, bergoyang, dan mengalir. Tetapi adalah penting untuk memahami bahawa tidak semua simulator kren memerlukan pergerakan seperti ini. Sebagai contoh, crane STS Quay tidak berputar. Kebanyakan kren hanya memerlukan 3 DOF. Ia tidak masuk akal untuk membayar 6 DOF jika anda tidak memerlukannya. Sesetengah sistem menyediakan penggetar kerusi atau bahkan 3 penggemar DOF. Tetapi paksi pergerakan tidak sama dengan peralatan sebenar. Sistem pergerakan terbaik bergerak seluruh kabin seperti kren sebenar. Sebagai contoh, pergerakan yang tepat untuk STS Quay Crane adalah depan ke belakang, sisi ke sisi dan ke hadapan ke arah belakang. Untuk tujuan latihan, tanpa pergerakan adalah lebih baik daripada melakukan gerakan yang tidak baik.

Laman web ini ditaja oleh GlobalSim, pembekal utama simulator kren dan simulator peralatan pengendalian bahan. GlobalSim menyediakan simulator untuk pusat latihan di seluruh dunia untuk pasaran pembinaan, ketenteraan dan pelabuhan.

Untuk maklumat lanjut, emel contact-us @ globalsim.com atau lawati www.globalsim.com.